Banner
voorwoord biografie register Duitse teksten downloads links

BD.0756
25 januari 1939

Verering van de maagd Maria - Geboorte van Christus

Het leven van Jezus op aarde vereiste een normale geboorte. De Godheid wilde zich op aarde in het lijf van een mens belichamen en dus moest dit lichaam het natuurlijke begin hebben, namelijk voortkomen uit de schoot van een vrouw.

Nu had ten tijde van Jezus al het buitengewone een snelle verklaring: als met de duivel in verband staand. Men probeerde weliswaar achter een natuurlijke verklaring te komen, maar als deze niet op een eenvoudige manier te vinden was, nam men genoegen met dit oordeel en bezorgde daarmee talloze mensen de reputatie van afvalligen van God.

De geboorte van Jezus was nu volgens menselijke beoordeling eveneens een daad waarbij alle voorwaarden ontbraken. En daarom geschiedde het, dat men dezelfde verklaring had willen laten gelden bij een allerwegen als uiterst vroom bekend staande maagd. De buitengewone verschijnselen bij de geboorte bevreemdden wel menigeen, maar de meesten gaven er weinig betekenis aan. En zo kwam het, dat slechts een kleine kring kennis had van een geboorte van de zeldzaamste soort. Van de verwekking van een leven, wat iedere natuurlijke voorwaarde ontbeerde en dus een door Gods wil en almacht teweeggebracht gebeuren was.

Dit heeft nu als resultaat, dat de mensen zich nu in de gedaante van moeder Maria een wezen schiepen dat hun verering, aandacht en liefde in zo'n mate geldt, dat het de mens schaadt in zijn opdracht op aarde, namelijk om de verbinding met de Heer en Heiland Zelf tot stand te brengen. Dit geldt zowel voor de buitengewone gebruikmaking van de voorbede als ook voor de onzinnige verering, waaraan elke grondslag ontbreekt, want de moeder van Jezus was door God uitverkoren ten gevolge van haar vroomheid, maar ze was zich op geen enkele wijze bewust van de overgrote genade die haar ten deel viel. Ze was een uitverkoren dienares van God. Daarom behoort alleen God de eer toe, want alle wezens zijn Zijn werk.

Amen