Banner
voorwoord biografie register Duitse teksten downloads links

BD.0568
4 september 1938

Barmhartigheid

Zoals alle schepselen zich baden in de zee van de goddelijke liefde, zo is ook de goddelijke barmhartigheid onontbeerlijk voor hen. Want zonder deze barmhartigheid zou alles moeten vergaan tot niets. De mensen hebben haar ook onophoudelijk nodig, want velen onttrekken zich uit eigen wil aan de liefde van God en ze kunnen slechts door de barmhartigheid van God behouden blijven.

De barmhartigheid is weliswaar ook een daad van de goddelijke liefde, maar ze maakt slechts in geringe mate gelukkig. De liefde daarentegen bezorgt alle gelukzaligheid in overvloed aan het wezen dat deze liefde waard is. God laat geen enkel wezen voor eeuwig vallen. Zolang er nog de geringste mogelijkheid bestaat om hem naar een betere toestand te leiden, treedt de goddelijke barmhartigheid dit wezen steeds weer tegemoet en behoedt deze hem voor het ergste, de totale ondergang.

Daarom is de barmhartigheid voor jullie mensen ook de deugd die jullie met geheel jullie vermogen moeten beoefenen. De goddelijke vonk van liefde is werkzaam in het hart van degene die met de ellende van zijn medemensen kan meevoelen. En het nobelste werk van naastenliefde is om daar bijstand te verlenen waar de mens getroffen is door grote ellende. Het is de wil van God dat de mens die zelf aanspraak maakt op de barmhartigheid van God, barmhartig is. En is er dan wel iemand onder jullie die deze barmhartigheid niet nodig heeft?

Wees daarom ook barmhartig en help de mensen die nood lijden, ook wanneer ze zich onwaardig zouden hebben gemaakt voor jullie liefde, want daarover oordeelt de Heer. Jullie moeten echter ook jullie vijanden liefhebben en jullie gehele barmhartigheid op hen richten, als ze deze nodig hebben. Alle zegen komt van boven. Van daaruit zal ook elk werk van barmhartigheid gezegend worden.

De liefde van God wil het zo dat onvervulde wensen niet ingelost worden voor de mens. En als jullie je in werken van barmhartigheid oefenen, zal de Heer jullie in Zijn liefde ook toebedelen. Want de nood onder de mensen is onnoemelijk groot. Als jullie God de Heer daardoor willen dienen en jullie waardig willen maken voor Zijn zegen, dan kunnen jullie grenzeloos werkzaam zijn in de naastenliefde.

Laat jullie harten niet verharden en geef waar het nodig is. Help, waar jullie hulp gevraagd wordt of nodig is. Want de Vader in de hemel schenkt ook jullie voortdurend Zijn barmhartigheid en Hij vraagt daarom ook hetzelfde van jullie. Want zoals jullie geven, zo zal jullie ook gegeven worden.

Amen