Banner
voorwoord biografie register Duitse teksten downloads links

BD.0418
15 mei 1938

Lieflijk aards dal - Uurwerk

Verwerf het recht op Gods genade en het zal je mateloos gegeven worden. Verneem de woorden van de Heer: het dal van het leven is voor jullie mensen een genoegzaam, in wondermooie schoonheid pronkend deeltje van de eeuwige schepping van God. Waar de mensenkinderen zich inspannen de sleutel tot al het schone te vinden, daar zal de aarde zich voor hen ontsluiten. Ze zal zich openbaren tot in het kleinste detail en ze zal daardoor de eer van de Allerhoogste, Zijn macht en Zijn heerlijkheid verkondigen.

In zekere mate is de aarde dan te vergelijken met een uurwerk dat door God uitermate fijn geconstrueerd is en waarvan de loop onophoudelijk wordt aangedreven door een fijn raderwerk. Op dezelfde manier wordt ook de aarde door eeuwig in elkaar grijpende radertjes van de eeuwig onveranderlijke goddelijke ordening in gang gehouden. En elk schepsel neemt hieraan deel door op zijn manier mee te werken aan het scheppingswerk van de Heer.

Talloze zaadstofjes herbergen de lichtmassa, elk zaadkorreltje herbergt een atoom van het heelal. Maar de wijzen van de wereld zien niets van dit alles. Ze vatten slechts louter aards op wat ze zouden moeten erkennen als een wonderwerk van de goddelijke schepping. Ze hebben al het ontstaan in de natuur heel wijs berekend en doorgrond. Alles wat van de wonderkracht van de goddelijke geest getuigt, is naar hun begrip een natuurmacht die zich wetmatig voltrekt, een ontstaan vanuit zichzelf dat zijn oorzaak vindt in de levensvoorwaarden van de afzonderlijke schepselen. Juist daar waar de werkzaamheid van de goddelijkheid begint, houden ze halt.

Ze concluderen daaruit weliswaar het voorhanden zijn van een goddelijkheid, echter alleen als zich uitend in deze natuurkrachten, maar niet als een Wezen dat in alle leven en beleven tot in het kleinste detail ingrijpt en dat de wezens die de aarde bewonen, een bepaalde opdracht gesteld heeft. Alles wat de aarde jullie onder ogen brengt, kan in zijn diepste wijsheid en wonderlijke heerlijkheid slechts met het diepste geloof in een eeuwige God gevat worden. Zonder dit geloof ontbreekt jullie de sleutel die jullie toegang tot dit wonderland verschaft. En wat jullie ogen zien, is slechts het omhulsel dat het geheime werken van de Heer nog verbergt.

Probeer met geestelijke ogen te kijken en jullie zullen het omhulsel doorbreken. Jullie zullen een land zien dat jullie veel meer wonderwerken onthult. Jullie zullen de aarde spoedig kunnen onderscheiden als datgene wat de goddelijke Schepper in Zijn overvloedige liefde geschapen heeft: als een allerfijnst gebouwd uurwerk dat in zijn regelmatigheid voor miljoenen mensen een zo zinvolle inrichting is. En dit verraadt het directe contact van de goddelijke Meester met Zijn schepselen. En daarom komt deze Heer en Meester tot in alle eeuwigheid dank, lof en eer toe.

Amen